Dobbeltknapper

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email

Ejer man et par jeans, kender man også til dobbeltknapper. Som minimum sidder der nemlig en som bukseknap øverst på dem. Manchetknapper til skjorten er også som regel udformet som en dobbeltknap.

Historisk set har dobbeltknappen rødder langt tilbage i Danmark. Den var nemlig i brug allerede i bronzealderen, og dobbeltknapper fra den tid dukker jævnligt op som detektorfund. Efter bronzealderen gik dobbeltknappen imidlertid  af brug, og den dukkede først op igen i 1600-tallet, hvor udformningen og brugen selvsagt var en anden. Også disse dobbeltknapper fra nyere tid dukker selvfølgelig op som detektorfund.

Erna Lorenzen (1909-2006), der i mange år var tilknyttet Den Gamle By i Århus, skrev  i 1949 en lille artikel om dobbeltknappens historie, der tilsyneladende indtil videre er den eneste behandling af de “nyere” dobbeltknapper.

Litteratur

Erna Lorenzen: “Spredte træk om dobbeltknappen” i Købstadmuseet “Den Gamle By” Årbog 1949, s. 39-49. E-udgave: Erna Lorenzen: Spredte træk om dobbeltknappen (0,688 MB)